Świąteczne przyprawy i ich działanie lecznicze to temat prelekcji przygotowanej w języku polskim i niemieckim
przez dietetyczkę, zielarkę i fitoterapeutkę, Dominikę Bujara.
Podczas spotkania zaprezentowane zostaną przyprawy stosowane zwykle do wypieków świątecznych,
jednak posiadające niezwykłe działanie lecznicze. Albowiem przyprawy to nie tylko smak, zapach,
ale też antyoksydanty, olejki eteryczne i inne cenne substancje przeciwzapalne.
Uczestnicy spotkania nie tylko poznają nazwy przypraw w obydwu językach, ale będą mogli je także
zobaczyć, powąchać i skosztować. Poznają różnicę między popularnym cynamonem Cassia a cejlońskim.
Dowiedzą się, które przyprawy mogą pomóc w wybranych dolegliwościach oraz dlaczego warto każdego
dnia korzystać z ich mocy. Oprócz cynamonu będzie można zobaczyć anyż, imbir, kolendrę, gałkę muszkatołową
i kardamon. Ich smakowe walory będzie można doświadczyć popijając własnoręcznie przyrządzoną przez
prelegentkę mieszankę herbaty Chai Masala z mleczkiem kokosowym i syropem klonowym oraz próbując
innych smakołyków.
Dominika Bujara ukończyła studia magisterskie z Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na
Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Ciągle się dokształca, biorąc m.in. udział w niemieckojęzycznych
kongresach o tematyce zdrowotnej. Szczególnie zgłębia wiedzę na tematy medycyny naturalnej, diet i protokołów
leczniczych stosowanych w chorobach jelit, układu trawiennego, nietolerancjach pokarmowych, alergiach,
dysfunkcjach mózgu czy depresji.
Prowadzi gabinet dietetyczno - fitoterapeutyczny EcoFlosik. O tej samej nazwie prowadzi także stronę
na Facebooku oraz kanał na YouTube EcoFlosik, gdzie dzieli się na bieżąco tym, czym się zajmuję,
co ją fascynuje i zachwyca. Kocha przyrodę i stara się ją przybliżać ludziom.
Udział w spotkaniu jest bezpłatny, ale wymagane jest zgłoszenia pod nr tel. 77/4747085.