|
Kulinarna Austria
- prelekcja o austriackich specjałach kulinarnych
Prelekcja na powtórkę przed konkursem o Austrii.
21-22 maja 2022
online na Facebooku
w ramach
22. Wiosny Austriackiej
|
W prelekcji Kulinarna Austria przedstawione zostaną informacje o kuchni austriackiej. Jest ona połączeniem tradycji
kulinarnych narodowości wchodzących dawniej w skład monarchii, stąd zauważalne są nie tylko wpływy alpejskie, ale
także czeskie, węgierskie, słoweńskie, włoskie. Ta smaczna spuścizna po dawnym imperium Habsburgów sprawia, że
sąsiadujące z Austrią państwa toczą nawet spory o prawo do uznania wielu smakołyków za regionalne. Przy tym należy podkreślić,
że w Austrii kładzie się duży nacisk na tradycję i wiedzę przekazywaną z pokolenia na pokolenie, ale łącząc ją z nowoczesnością.
Tradycyjne receptury z wysokiej jakości ekologicznych produktów przygotowuje się z wykorzystaniem innowacyjnych pomysłów.
Typowa dla Kuchni austriackiej jest duża ilość potraw mącznych, nabiału, serów, mięsa i ziemniaków oraz różnorodnych
słodkości, które Austriacy uwielbiają.
|
|
 |
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
|
|
|
SPONSORZY |
|
 |
|
 |
|
PARTNERZY |
|
 |
|
ODWIEDŹ STRONY |
|
 |
|
 |
|