Webinaria w kwietniu 2024
Zapraszamy nauczycieli do skorzystania z naszej oferty edukacji bibliotecznej w formie webinariów. W kwietniu zaplanowaliśmy spotkania poświęcone Austrii. Poniżej aktualne terminy oraz linki do zapisu online.
5 kwietnia 2024 (piątek), godz. 10:00-10:30
Steyr (OÖ) liegt nicht in der Steiermark – Górna Austria i Styria - webinarium na zoomie
Górna Austria (Oberösterreich) i Styria (Steiermark) to dwa austriackie landy charakteryzujące się zapierającymi oddech wysokimi szczytami Alp, malowniczymi jeziorami i rzekami oraz miasteczkami z uroczymi starówkami, zamkami i klasztorami. Ich walory naturalne i dziedzictwo kulturowe warte są poznania. Regiony te od tysięcy lat zamieszkane były przez człowieka, rozwijającego rzemiosło i wydobycie, a w nowoczesnych czasach przemysł dbając o zachowanie walorów naturalnych. W 2024 roku cały region Salzkammergut nosi tytuł Europejskiej Stolicy Kultury. I to po raz pierwszy w wiejskim obszarze alpejskim. Bad Ischl jest miastem sztandarowym, a towarzyszą mu 22 inne gminy w regionie Salzkammergut w Górnej Austrii i Styrii.
Zapis: LINK DO FORMULARZA
UWAGA: To webinarium jest również organizowane we współpracy z PSNJN 04.04.2024 (czwartek), godz. 9:00-9:30 - Zapis: LINK DO FORMULARZA
23 kwietnia 2024 (wtorek), godz.11.00-11.30
So isst Österreich – co jedzą Austriacy - webinarium na zoomie
Podczas spotkania przedstawione zostaną informacje o kuchni austriackiej. Jest ona połączeniem tradycji kulinarnych narodowości wchodzących dawniej w skład monarchii, stąd zauważalne są nie tylko wpływy alpejskie, ale także czeskie, węgierskie, słoweńskie, włoskie. Ta smaczna spuścizna po dawnym imperium Habsburgów sprawia, że sąsiadujące z Austrią państwa toczą nawet spory o prawo do uznania wielu smakołyków za regionalne. Przy tym należy podkreślić, że w Austrii kładzie się duży nacisk na tradycję i wiedzę przekazywaną z pokolenia na pokolenie, ale łącząc ją z nowoczesnością. Tradycyjne receptury z wysokiej jakości ekologicznych produktów przygotowuje się z wykorzystaniem innowacyjnych pomysłów. Typowa dla Kuchni austriackiej jest duża ilość potraw mącznych, nabiału, serów, mięsa i ziemniaków oraz różnorodnych słodkości, które Austriacy uwielbiają.
Zapis: LINK DO FORMULARZA
Pełna oferta webinariów organizowanych przez Bibliotekę Austriacką w Opolu - podstrona WEBINARIA
Steyr (OÖ) liegt nicht in der Steiermark – Górna Austria i Styria - webinarium na zoomie
Górna Austria (Oberösterreich) i Styria (Steiermark) to dwa austriackie landy charakteryzujące się zapierającymi oddech wysokimi szczytami Alp, malowniczymi jeziorami i rzekami oraz miasteczkami z uroczymi starówkami, zamkami i klasztorami. Ich walory naturalne i dziedzictwo kulturowe warte są poznania. Regiony te od tysięcy lat zamieszkane były przez człowieka, rozwijającego rzemiosło i wydobycie, a w nowoczesnych czasach przemysł dbając o zachowanie walorów naturalnych. W 2024 roku cały region Salzkammergut nosi tytuł Europejskiej Stolicy Kultury. I to po raz pierwszy w wiejskim obszarze alpejskim. Bad Ischl jest miastem sztandarowym, a towarzyszą mu 22 inne gminy w regionie Salzkammergut w Górnej Austrii i Styrii.
Zapis: LINK DO FORMULARZA
UWAGA: To webinarium jest również organizowane we współpracy z PSNJN 04.04.2024 (czwartek), godz. 9:00-9:30 - Zapis: LINK DO FORMULARZA
23 kwietnia 2024 (wtorek), godz.11.00-11.30
So isst Österreich – co jedzą Austriacy - webinarium na zoomie
Podczas spotkania przedstawione zostaną informacje o kuchni austriackiej. Jest ona połączeniem tradycji kulinarnych narodowości wchodzących dawniej w skład monarchii, stąd zauważalne są nie tylko wpływy alpejskie, ale także czeskie, węgierskie, słoweńskie, włoskie. Ta smaczna spuścizna po dawnym imperium Habsburgów sprawia, że sąsiadujące z Austrią państwa toczą nawet spory o prawo do uznania wielu smakołyków za regionalne. Przy tym należy podkreślić, że w Austrii kładzie się duży nacisk na tradycję i wiedzę przekazywaną z pokolenia na pokolenie, ale łącząc ją z nowoczesnością. Tradycyjne receptury z wysokiej jakości ekologicznych produktów przygotowuje się z wykorzystaniem innowacyjnych pomysłów. Typowa dla Kuchni austriackiej jest duża ilość potraw mącznych, nabiału, serów, mięsa i ziemniaków oraz różnorodnych słodkości, które Austriacy uwielbiają.
Zapis: LINK DO FORMULARZA
Pełna oferta webinariów organizowanych przez Bibliotekę Austriacką w Opolu - podstrona WEBINARIA
(Opublikowano 2024-03-15 05:54:00)